Sposób przygotowania:
Oponki twarogowe
Twaróg przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy cukier, jajka, sodę, śmietanę, roztopioną margarynę i 2 łyżki spirytusu. Następnie wyrabiając ciasto dodajemy po trochu mąkę. Ciasto wyrabiamy, do czasu aż będzie nadawało się do rozwałkowania. Wałkujemy placki grubości ok. 1 cm. Przy pomocy np. szklanki wykrawamy kółka, a przy pomocy kieliszka w środku każdego dużego kółka wycinamy mniejsze kółko. Pozostałe resztki ciasta ponownie zagniatamy i wałkujemy kolejny placek, do czasu aż zużyjemy w ten sposób całe ciasto. Zagotowujemy w garnku 1 l oleju z 2 łyżkami spirytusu. Na gorący olej wrzucamy po kilka sztuk oponek i smażymy do zrumienienia z obu stron. Gotowe oponki wyjmujemy przy pomocy szpikulca na ręcznik kuchenny, aby ociekły z nadmiaru oleju. Oponki możemy oprószyć cukrem pudrem. UWAGA: dzięki temu, iż dodajemy do ciasta i oleju odrobinę spirytusu, oponki prawie wcale nie wchłaniają oleju.