Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo serowe oponki, do wykonania w godzinkę. Idealne na tłusty czwartek. Udadzą się każdemu. Polecam :)

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem

Składniki:

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem

Ciasto:

  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószania oponek

Sposób przygotowania:

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem

Wykonanie ciasta na oponki:

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem
Z podanych składników robimy ciasto na oponki.

Biały ser półtłusty należy zmielić w maszynce lub przecisnąć go przez praskę. Następnie zmielony dajemy do miski, wsypujemy oba cukry cukry i sól, wlewamy mleko i olej, dodajemy żółtko. Następnie ucieramy wszystko na puszystą masę, stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, chwilę ucieramy, a następnie zagniatamy ciasto.

Wykrawanie oponek:

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem
Następnie z ciasta wykrawamy oponki na stolnicy.

Twarogowe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki, a następnie w każdym krążku kieliszkiem dziurkę. Tak postępujemy do zużycia całego ciasta.

Smażenie:

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem
Następnie smazymy oponki na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Oponki smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia się na rozgrzanym oleju w wysokim garnku.

Odsączanie:

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem
Usmazone oponki osączamy z nadmiaru tłuszczu.

Tak usmażone oponki odsączamy dokładnie z nadmiaru tłuszczu najlepiej na papierowym ręczniku.

Oprószanie i podanie:

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem
Oponki podajemy, a ja smacznego życzę. Dokładnie oprószamy pudrem.

Gotowe dokładnie osączone z tłuszczu oponki oprószamy cukrem pudrem. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 40 sztuk oponek, ale ich ilość zależy jak grubo rozwałkujemy ciasto.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.