Sposób przygotowania:
Oponki twarogowe oprószane cukrem pudremWykonanie ciasta na oponki:
Biały ser półtłusty należy zmielić w maszynce lub przecisnąć go przez praskę. Następnie zmielony dajemy do miski, wsypujemy oba cukry cukry i sól, wlewamy mleko i olej, dodajemy żółtko. Następnie ucieramy wszystko na puszystą masę, stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, chwilę ucieramy, a następnie zagniatamy ciasto.
Wykrawanie oponek:
Twarogowe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki, a następnie w każdym krążku kieliszkiem dziurkę. Tak postępujemy do zużycia całego ciasta.
Smażenie:
Oponki smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia się na rozgrzanym oleju w wysokim garnku.
Odsączanie:
Tak usmażone oponki odsączamy dokładnie z nadmiaru tłuszczu najlepiej na papierowym ręczniku.
Oprószanie i podanie:
Gotowe dokładnie osączone z tłuszczu oponki oprószamy cukrem pudrem. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 40 sztuk oponek, ale ich ilość zależy jak grubo rozwałkujemy ciasto.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.