iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

SUPERPRZEPIS

Oponki z ciasta parzonego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oponki i nie oponki bo bez sera, ale z ciasta parzonego to szybki i pyszny deser dobry nie tylko w karnawale.

Oponki z ciasta parzonego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oponki z ciasta parzonego

ciasto:

  • 1 szklanka wody ( 250 ml)
  • 75 gram masła
  • 180 gram mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego lub cytrynowego

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki z ciasta parzonego

ETAP 1:

Oponki z ciasta parzonego
Przygotowujemy klasyczne ciasto parzone.

Wodę zagotować z masłem oraz szczyptą soli do gotującej się wody dodać przesianą mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitego ciasta, następnie zdejmujemy garnek z ognia.

Po około 5 minutach od zdjęcia garnka z palnika dolewamy spirytus i aromat, mieszamy, teraz dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając ciasto najlepiej przy pomocy miksera. Kiedy ciasto dokładnie się połączy zostawiamy je do przestudzenia.

Papier do pieczenia tniemy na nieduże kwadraty.

ETAP 2:

Oponki z ciasta parzonego
Wyciskamy kółka o grubości około 1 cm średnicy.

ciasto przekładamy do foliowego worka cukierniczego i odcinamy końcówkę, wyciskamy kółeczka z ciasta na każdym kwadracie papieru.

ETAP 3:

Oponki z ciasta parzonego
Pozwalamy im luźno pływać w gorącym oleju.

Olej rozgrzewamy do temp. około 180 st i delikatnie zdejmujemy kółeczka z papieru, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

ETAP 4:

Oponki z ciasta parzonego
Zostawiamy do zastygnięcia lukru.

Usmażone oponki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Cukier puder ucieramy z sokiem wyciśniętym z cytryny ( soku dodajemy tyle, aby uzyskać troszkę gęstszy lukier), przestudzone oponki maczamy z jednej strony w lukrze i pozwalamy, aby nadmiar lukru ściekł, odkładamy na papier do zastygnięcia lukru.