Sposób przygotowania:
Oponki z ciasta parzonegoETAP 1:
Wodę zagotować z masłem oraz szczyptą soli do gotującej się wody dodać przesianą mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitego ciasta, następnie zdejmujemy garnek z ognia.
Po około 5 minutach od zdjęcia garnka z palnika dolewamy spirytus i aromat, mieszamy, teraz dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając ciasto najlepiej przy pomocy miksera. Kiedy ciasto dokładnie się połączy zostawiamy je do przestudzenia.
Papier do pieczenia tniemy na nieduże kwadraty.
ETAP 2:
ciasto przekładamy do foliowego worka cukierniczego i odcinamy końcówkę, wyciskamy kółeczka z ciasta na każdym kwadracie papieru.
ETAP 3:
Olej rozgrzewamy do temp. około 180 st i delikatnie zdejmujemy kółeczka z papieru, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
ETAP 4:
Usmażone oponki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Cukier puder ucieramy z sokiem wyciśniętym z cytryny ( soku dodajemy tyle, aby uzyskać troszkę gęstszy lukier), przestudzone oponki maczamy z jednej strony w lukrze i pozwalamy, aby nadmiar lukru ściekł, odkładamy na papier do zastygnięcia lukru.
SylaUla