przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Oponki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie małe wspomnienie z dzieciństwa :)

Oponki z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oponki z serem

 

  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki octu lub spirytusu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (koniecznie w duuuużej ilości! :) )

Sposób przygotowania:

Oponki z serem
Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to zmielenie twarogu,można to zrobić maszynką do mięsa, lub można go rozgnieść widelcem-bardzo dokładnie.
Margarynę siekamy razem z przesianą mąką. Dodajemy do niej biały ser , jajka, cukier wanilinowy, sodę i ocet. Wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy je cienko, po czym wycinamy za pomocą szklanki kółka .W kółkach tych, po środku, wycinamy mniejsze kółeczka -za pomocą kieliszka. Rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni tłuszcz- dość dużo, aby oponki smażyły się na głębokim tłuszczu.. Ważne jest, by olej nie był zbyt zimny-ponieważ wtedy oponki wciągają więcej tłuszczu. Gotowe oponki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Oponki z serem
Każdy chyba jadł oponki-czy jest ktoś kto ich nie lubi? :)