Sposób przygotowania:
Oponki z serem
Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to zmielenie twarogu,można to zrobić maszynką do mięsa, lub można go rozgnieść widelcem-bardzo dokładnie.
Margarynę siekamy razem z przesianą mąką. Dodajemy do niej biały ser , jajka, cukier wanilinowy, sodę i ocet. Wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy je cienko, po czym wycinamy za pomocą szklanki kółka .W kółkach tych, po środku, wycinamy mniejsze kółeczka -za pomocą kieliszka. Rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni tłuszcz- dość dużo, aby oponki smażyły się na głębokim tłuszczu.. Ważne jest, by olej nie był zbyt zimny-ponieważ wtedy oponki wciągają więcej tłuszczu. Gotowe oponki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Margarynę siekamy razem z przesianą mąką. Dodajemy do niej biały ser , jajka, cukier wanilinowy, sodę i ocet. Wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy je cienko, po czym wycinamy za pomocą szklanki kółka .W kółkach tych, po środku, wycinamy mniejsze kółeczka -za pomocą kieliszka. Rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni tłuszcz- dość dużo, aby oponki smażyły się na głębokim tłuszczu.. Ważne jest, by olej nie był zbyt zimny-ponieważ wtedy oponki wciągają więcej tłuszczu. Gotowe oponki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy je obficie cukrem pudrem.