Sposób przygotowania:
Oponki ze słonym karmelemciasto
Mąkę przesiać do miski z solą i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misie umieścić jajka oraz cukier i utrzeć na jasną, puszystą masę. Kiedy masa będzie gotowa, nadal miksując, wlewać cienkim strumieniem olej. Następnie dodać jogurt. Na koniec do masy dodać przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zamieszać krótko do połączenia składników.
Otrzymane ciasto przełożyć do formy na donaty. Pączki piec w 190°C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. Gotowe wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Przygotować polewę.
słony karmel
Do garnka wlać miód, dodać cukier i masło. Składniki podgrzewać do rozpuszczenia, mieszając co jakiś czas. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Po tym czasie garnek zdjąć z kuchenki, dodać śmietanę oraz sól i szybko wymieszać do dokładnego połączenia składników.
Pozostawić do wystudzenia. Polewą dekorować wystudzone pączki.