kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Orientalna Owsianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Owsianka to śniadaniowy klasyk. Osobiście nie przepadam za wersją na mleku, jednakże tą gotowaną na wodzie po prostu uwielbiam.

Orientalna Owsianka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orientalna Owsianka

 

Sposób przygotowania:

Orientalna Owsianka
Płatki owsiane zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Gotujemy około 3 minut. Po tym czasie zlewamy wywar znad płatków do szklanki i przykrywamy spodkiem. Z jabłka usuwamy komory nasienne. Płatki przenosimy do niewielkiej miseczki. Na środek kładziemy łyżeczkę miodu, na wierzch ścieramy jabłka. Wszystko skrapiamy sokiem z grubego plastra cytryny. Drugim plastrem dekorujemy potrawę. Na koniec posypujemy całość czarnym sezamem.
Orientalna Owsianka
Jeśli dopiero zaczynamy nasza przygodę z owsianką należy uważać. Płatki lubią wykipieć lub przypalić się jak prawdziwe mleko
Orientalna Owsianka
Jabłka wcale nie musimy obierać ze skórki. Dzięki temu dostarczymy sobie dodatkowej porcji błonnika i witamin
Orientalna Owsianka
Cytryna nie tylko dostarczy nam witaminy C, zwalczającej wolne rodniki, ale również nada naszemu śniadaniu orzeźwiający smak orientu
Orientalna Owsianka
Czarny sezam można oczywiście zastąpić białym. Ma on jednak nieco slabszy aromat i nie prezentuje sie tak zjawiskowo na jasnym tle;)