Owsianka jest smacznym pomysłem na szybkie i pełnowartościowe śniadanie. Świetnie smakuje podawana na ciepło z dodatkiem owoców, np. banana czy z malinowym musem, ale równie smaczna jest owsianka na zimno. Błyskawiczną owsiankę bez gotowania przygotuje się poprzez zalanie płatków wrzątkiem, które następnie odstawia się na około 5 minut aż spęcznieją. W miseczce miażdży się banana, dodaje płatki oraz gęsty jogurt naturalny. Płatki owsiane na śniadanie znakomicie komponują się z suszoną żurawiną, orzechami lub rodzynkami. 
Pieczona owsianka

Pieczona owsianka

Zapiekana owsianka to świetna alternatywa dla dobrze znanej gotowanej na mleku lub wodzie.  Sposób jej przygotowania polega na zalaniu płatków owsianych płynem np. sokiem owocowym, mlekiem lub jogurtem,  a następnie upieczeniu. Dodatki są jak najbardziej pożądane - owoce, orzechy lub masło orzechowe i owsianka nabiera niepowtarzalnego charakteru. Możemy podać ją również w formie ciastek owsianych z miodem, muffinek z płatkami owsianymi , lub owoców zapiekanych z  płatkami i masłem. Dzieci  chętnie skuszą się na tak podaną, zdrową przekąskę, a i dorośli pewnie nie odmówią poczęstunku.

Owsianka z owocami

Owsianka z owocami

Płatki owsiane najczęściej  podawane są z owocami.  Owsiankę z bananem, jabłkiem, truskawkami, malinami czy pomarańczą chętnie przyrządzamy, by zdrowo rozpocząć lub zakończyć dzień.  Dzięki tym dodatkom smakuje jak oczekiwany deser, rozpieszcza nasze podniebienie i przestajemy ją kojarzyć z mdłą papką o nieciekawym kolorze.  Oprócz owoców świeżych, możemy dodawać owoce suszone, wtedy dodajemy je podczas gotowania się płatków. Świetnym ukoronowaniem owsianki będzie również frużelina owocowa, którą możemy polać danie już nałożone do miseczki.

Owsianka z owocami

Owsianka z owocami

Owsianka z owocami to doskonały pomysł na śniadanie. Potrawa jest niskokaloryczna, sycąca, lekka i smaczna. Owsianka na śniadanie może być przygotowana na mleku bądź wodzie. Płatki owsiane należy ugotować, posłodzić miodem i doprawić cynamonem. Następnie przekłada się je do miski i dekoruje owocami. Świetnie sprawdzą się: truskawki, banany, maliny, jagody, borówki, brzoskwinie, ananasy, kiwi i melony. Owsianka z owocami dobrze komponuje się również z orzechami.

Owsianka z bananem

Owsianka z bananem

Owsianka z bananem stanowi słodki, smaczny i zdrowy posiłek. Danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Banan na śniadanie doda energii i nasyci na kilka godzin. Płatki owsiane należy ugotować na mleku (krowim albo roślinnym) bądź wodzie. Następnie miesza się je z pokrojonym bananem, miodem i rodzynkami. Całość polewa się syropem owocowym. Płatki owsiane z bananem można udekorować również odrobiną jogurtu naturalnego, dżemu albo masła orzechowego.

Owsianka z jabłkiem

Owsianka z jabłkiem

Owsianka z jabłkiem to sposób na pożywny, lekkostrawny i zdrowy posiłek. Danie można zjeść na ciepło albo na zimno. Płatki owsiane namacza się we wrzątku lub jogurcie naturalnym albo gotuje na wodzie bądź mleku. Jabłka należy obrać, pokroić w kostkę, doprawić cynamonem i posłodzić miodem. Owoce dusi się przez kilka minut, aż zmiękną. Ugotowane jabłka z cynamonem łączy się z płatkami owsianymi i dekoruje bakaliami. Całość warto polać jogurtem naturalnym.

Owsianka z truskawkami

Owsianka z truskawkami

Owsianka z truskawkami stanowi sycące, zdrowe i orzeźwiające danie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Płatki osiane należy ugotować na mleku albo wodzie. Gdy będą już miękkie dodaje się pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość można posłodzić i posypać orzechami. Owsianka truskawkowa doskonale komponuje się również z syropami. Danie warto udekorować również wiórkami kokosowymi. Śniadanie z truskawkami najlepiej przygotować latem, gdy owoce są świeże, soczyste i słodkie.

Jaglanka z owocami

Jaglanka z owocami

Jaglanka z bananem, jabłkiem lub truskawkami będzie wyśmienita w połączeniu z rodzynkami oraz orzechami. Warto do niej dodać także kakao i płatki migdałowe. Kaszę jaglaną można ugotować na mleku, np. kokosowym, bądź na wodzie. Jaglanka z owocami i słodzikiem w postaci syropu z agawy, miodu lub ksylitolu to idealny pomysł na rozgrzewające śniadanie.

Jaglanka na mleku

Jaglanka na mleku

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy kilkukrotnie opłukać wrzątkiem, aby nie była gorzka. Przed ugotowaniem można ją uprażyć na suchej patelni. Jaglankę na mleku można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to gotowanie kaszy na wodzie i dodanie mleka, kiedy już wchłonie wodę. Drugi sposób to gotowanie jaglanki na mleku od samego początku. Kaszę można przyrządzić z ulubionymi owocami i doprawić np. cynamonem lub wanilią.

Polecane przepisy do kategorii Owsianka

Znaleźliśmy 257 przepisów w kategorii Owsianka

Pieczona sernikowa owsianka

Pieczona sernikowa owsianka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: