VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku.

Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami

Składniki:

Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami

 

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami
W dużym garnku gotujemy wodę i udka z kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw.

Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę.

Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą czerwoną papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 7 minut. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Szklimy go na patelni do chrupkości.