Kostka

Kostka

Kucharz
[Przepisów: 17]

Orientalne kąski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybko, smacznie i z nutką orientu...

Orientalne kąski

Składniki:

Orientalne kąski

 

  • 500g wołowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 drobno posiekane chilli
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki posiekanej cebuli dymki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Orientalne kąski
Mięso mieszamy z sosem rybnym i sojowym, pastą curry, cukrem, chilli, olejem sezamowym, sokiem z limonki i dymką. Formujemy w małe kuleczki.

Smażymy partiami na dobrze rozgrzanym oleju, do nabrania złoto-brązowego koloru.

Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy ciepłe, najlepiej ze słodkim sosem chilli.

Smacznego

Tagi:

mięso sosy