Sposób przygotowania:
Orientalne mini gołąbki na wysepce ryżu
Wszystkie składniki na MIĘSO - mielone, warzywa, przyprawy wymieszać dokładnie w misce - makaron jajeczny( nitki) pokruszyć w dłoniach i też dodać ( nie gotować).
Zblanszowane liście kapusty osuszyć, położyć na desce, na każdy dać jedną łyżkę farszu mięsnego - 4 cm od góry liścia. Zawinąć w kopertkę - zagiąć brzegi najpierw wzdłuż a potem od góry liścia, tak by zamknąć zgrabnie gołąbka. Zgrubiałą część odciąć jednym prostym cięciem.
Gołąbki kłaść na rozgrzany na patelni olej, zwiniętym miejscem do dołu. Podsmażyć chwilę i obrócić na druga stronę i też podsmażyć, po czym dolać bulion, doprawić sosem sojowym. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut, w trakcie obrócić 1- 2 razy.
W tym czasie ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ryż czerwony gotuje się dłużej więc można go wstawić wcześniej. Gotowe gołąbki związać paskami zblanszowanego pora.
Podawać z sosami Tao - Tao. Najlepiej smakowały z sosem do sajgonek. Sos sambal olek jest bardzo ostry więc dawkować ostroznie:)
Zblanszowane liście kapusty osuszyć, położyć na desce, na każdy dać jedną łyżkę farszu mięsnego - 4 cm od góry liścia. Zawinąć w kopertkę - zagiąć brzegi najpierw wzdłuż a potem od góry liścia, tak by zamknąć zgrabnie gołąbka. Zgrubiałą część odciąć jednym prostym cięciem.
Gołąbki kłaść na rozgrzany na patelni olej, zwiniętym miejscem do dołu. Podsmażyć chwilę i obrócić na druga stronę i też podsmażyć, po czym dolać bulion, doprawić sosem sojowym. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut, w trakcie obrócić 1- 2 razy.
W tym czasie ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ryż czerwony gotuje się dłużej więc można go wstawić wcześniej. Gotowe gołąbki związać paskami zblanszowanego pora.
Podawać z sosami Tao - Tao. Najlepiej smakowały z sosem do sajgonek. Sos sambal olek jest bardzo ostry więc dawkować ostroznie:)
thegrooba
luna