VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kolejna szybka propozycja na obiad, wystarczy wcześniej zamarynować mięsko. Tym razem danie fit, czyli lekkie i smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem.

Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i pesto

Składniki:

Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i pesto

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i pesto
Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, aby mięso nasiąknęło marynatą.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem.

Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu. Spaghetti gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie.

Mieszamy z mięsem i szpinakiem.