Sposób przygotowania:
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i pesto
Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, aby mięso nasiąknęło marynatą.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem.
Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu. Spaghetti gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie.
Mieszamy z mięsem i szpinakiem.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem.
Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu. Spaghetti gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie.
Mieszamy z mięsem i szpinakiem.