kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Orientalny kurczak z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Po prostu pyszny...warto spróbować

Orientalny kurczak z warzywami

Składniki:

Orientalny kurczak z warzywami

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 75 dag kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag grzybków Mun
  • 4 łyżki bulionu z kostki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżka octu winnego
  • ząbek czosnku
  • chilli w proszku
  • mały kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 5 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Orientalny kurczak z warzywami
Mięso z kurczaka pokroić na kawałki.Wino wymieszać z sosem sojowym,octem i cukrem.Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso,marynować 30 min. w lodówce.Czosnek i imbir posiekać,podsmażyć na oleju.Zamarynowane mięso dodać do czosnku i imbiru i obsmażyć dokładnie z każdej strony.

Kapustę,grzyby i paprykę pokroić w paseczki.Dodać do mięsa,podlać pozostałą marynatą i dusić do miękkości.Doprawić do smaku solą,pieprzem i chilli tak aby potrawa była lekko pikantna.Podawać z brązowym ryżem.