Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 758]

Orkiszowe ciasto z budyniem, manną i nektarynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto smakuje rewelacyjnie i łatwo pomylić je z sernikiem. Dodatkowo jest szybie i proste w przygotowaniu.

Orkiszowe ciasto z budyniem, manną i nektarynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Orkiszowe ciasto z budyniem, manną i nektarynkami

Forma o średnicy 18 cm, ciasto:

Masa:

  • 1/2 opakowania/20g/3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 250 mleka
  • 4 łyżek kaszy manny orkiszowej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 125 ml śmietany 18%
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Orkiszowe ciasto z budyniem, manną i nektarynkami

Ciasto:

Orkiszowe ciasto z budyniem, manną i nektarynkami
Ciasto powinno posiadać jednolitą konsystencję.

Składniki na ciasto szybko zagnieść i schłodzić w lodówce.

Owoce:

Orkiszowe ciasto z budyniem, manną i nektarynkami
Można użyć dowolnych owoców, świeżych lub z puszki.

Nektarynki pokroić w kostkę.

Masa:

Orkiszowe ciasto z budyniem, manną i nektarynkami
Masa powinna być jednolita i dobrze połączona.

Połowę mleka należy zagotować z dodatkiem cukru, a w reszcie rozmieszać proszek budyniowy. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń i kaszę mannę. Całość mieszać do momentu zagotowania się i odstawić do wystygnięcia. Jajko połączyć ze śmietaną i stopniowo połączyć z masą budyniową. Na końcu wmieszać nektarynki.

Ciasto:

Orkiszowe ciasto z budyniem, manną i nektarynkami
Ciasto na wierzchu można rozdrobnić w palcach.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Większą wylepić tortownicę. Następnie umieścić masę i na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta.

Pieczenie:

Orkiszowe ciasto z budyniem, manną i nektarynkami
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.