Sposób przygotowania:
Ciasto z budyniem Babci Stefki
Margarynę oraz masło siekamy nożem. Wlewamy śmietanę do miski, dodajemy proszek do pieczenia i amoniak. Mieszamy i zostawiamy na godzinę pod przykryciem.
Z mąki, cukru, jajek oraz śmietany z proszkiem do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy część i rozwałkowujemy na dość cienkie placki. Wykładamy na 3 blachy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia lub natłuszczone. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Gotujemy budynie i smarujemy jeden placek jeszcze gorącym budyniem cytrynowym. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy go budyniem malinowym.
Kładziemy ostatni placek. Smarujemy go bitą śmietaną i posypujemy pokruszonym, kruchym ciastem.
Z mąki, cukru, jajek oraz śmietany z proszkiem do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy część i rozwałkowujemy na dość cienkie placki. Wykładamy na 3 blachy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia lub natłuszczone. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Gotujemy budynie i smarujemy jeden placek jeszcze gorącym budyniem cytrynowym. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy go budyniem malinowym.
Kładziemy ostatni placek. Smarujemy go bitą śmietaną i posypujemy pokruszonym, kruchym ciastem.