iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ciasto z budyniem i piana białkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne i bardzo kruche ciasto z dużą ilością budyniu. Pasuje na każda imprezę, niedzielę do kawki i herbatki. Polecam szybko prosto i smacznie

Ciasto z budyniem i piana białkową

Składniki:

Ciasto z budyniem i piana białkową

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • 4 żółtka

 

  • budyń rodzinny duży śmietanowy lub waniliowy

 

 

  • na piane białkową 4 białka

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i piana białkową
Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia -lekko mieszamy. Dodajemy pokrojona w kawałki margarynę . Mieszamy rozdrabniamy rękami. Wbijamy 4 żółtka i wyrabiamy ciasto.

Dzielimy na pół każdą połówkę ciasta rozwałkowujemy na wymiar blaszki.

Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeżeli budyń nie jest słodzony słodzimy go do smaku. Blaszkę wykładamy ciastem dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok 10 min w 190 stopni.

Jak ciasto lekko się podpiecze wylewamy na nie gorący budyń.

Białka ubijamy z cukrem pudrem na pianę. Pianę wykładamy na budyń, nakrywamy drugim rozwałkowanym ciastem.

Wstawiamy do piekarnika na około 50 min. w 180 stopniach potem zmniejszamy do 160 i pieczemy na złoto. Zimny placek pudrujemy.