gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto z budyniem i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowane ciasto z budyniem i jabłkami polecam do popołudniowej kawy. Jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Ciasto z budyniem i jabłkami

Składniki:

Ciasto z budyniem i jabłkami

 

  • 650 gram mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 gram cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 gram margaryny + 2 łyżki
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 75 gram cukru
  • 2-3 jabłka

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i jabłkami

ETAP 1:

Ciasto z budyniem i jabłkami
Do miski przekładamy składniki na ciasto i zagniatamy je.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i oddajemy żółtka, kwaśną śmietanę i 150 gram margaryny. Składniki zagniatamy.

ETAP 2:

Ciasto z budyniem i jabłkami
Ciasto formujemy w dwie kule i chłodzimy.

Z ciasta formujemy dwie kule, które wkładamy na 20 minut do zamrażarki.

ETAP 3:

Ciasto z budyniem i jabłkami
Z mleka, cukrów, margarynu i proszków budyniowych gotujemy budyń.

700 ml mleka zagotowujemy z dwoma łyżkami margaryny, cukrem waniliowym i cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszki budyniowe i wlewamy gdy mleko zacznie się gotować.

ETAP 4:

Ciasto z budyniem i jabłkami
Schlodzonym ciastem wylepiamy dno blachy.

Schodzonym ciastem - jedną częścią wylepiamy blachę.

ETAP 5:

Ciasto z budyniem i jabłkami
Pokrojone w plasterki jabłka układamy na cieście.

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy na cieście.

ETAP 6:

Ciasto z budyniem i jabłkami
Na jabłka wylewamy gorący budyń, równamy.

Na jabłka wylewamy gorący budyń. Rozsmarowujemy.

ETAP 7:

Ciasto z budyniem i jabłkami
Startym ciastem posypujemy gorący budyń.

Drugą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach na wierzch budyniu. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Gotowe ciasto lukrujemy.