Sposób przygotowania:
Ciasto z budyniem i jabłkamiETAP 1:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i oddajemy żółtka, kwaśną śmietanę i 150 gram margaryny. Składniki zagniatamy.
ETAP 2:
Z ciasta formujemy dwie kule, które wkładamy na 20 minut do zamrażarki.
ETAP 3:
700 ml mleka zagotowujemy z dwoma łyżkami margaryny, cukrem waniliowym i cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszki budyniowe i wlewamy gdy mleko zacznie się gotować.
ETAP 4:
Schodzonym ciastem - jedną częścią wylepiamy blachę.
ETAP 5:
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy na cieście.
ETAP 6:
Na jabłka wylewamy gorący budyń. Rozsmarowujemy.
ETAP 7:
Drugą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach na wierzch budyniu. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Gotowe ciasto lukrujemy.
SylaUla