Sposób przygotowania:
Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakie
Pierś z kurczaka dokładnie czyścimy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie rumiana, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i również ścieramy na tarce. Dodajemy do podsmażonej piersi. Kostkę rosołową oraz grzybową rozpuszczamy w około 1/2 szklanki wody, wlewamy do pozostałych składników. Po 2-3 minutach dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem. Ściągamy z ognia, dodajemy dokładnie umyty i drobno posiekany koperek. Makaron gotujemy około 4-5 minut we wrzątku z dodatkiem kostek do gotowania ryżu i makaronu, odcedzamy, wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem, polewamy sosem.