mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Oryginalne włoskie ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto, które zawsze się udaje. Smaczne i niedrogie.

Oryginalne włoskie ciasto

Składniki:

Oryginalne włoskie ciasto

 

  • 10 kwaśnych jabłek
  • 1,5 szklanki białego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 180 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g rodzynek
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki wody
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oryginalne włoskie ciasto
Na początku jabłka obrać obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę . Następnie zasypać je cukrem, przykryć i odstawić na 30 minut.
W misce połączyć mąkę z jajkami, olejem, sodą oczyszczoną, cukrem waniliowym i wodą. Następnie do ciasta dodać jabłka, rodzynki i posiekane orzechy.Wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wyłożyć papierem. Przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Zimne posypać cukrem pudrem. Smacznego.