Sposób przygotowania:
Orzechowa delicjaETAP 1
Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy. Wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC.
W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy.
ETAP 2
MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z mąką , budyniem i żółtkami. Gotujemy budyń i studzimy.
Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
Masło ucieramy na puch. Do utartego stopniowo dodajemy budyń, a na koniec kawę. Doprawiamy całość do smaku alkoholem.
ETAP 3
Mając upieczone biszkopty oraz przygotowaną masę przystępujemy do przekładania. W trakcie przekładania biszkopty nasączamy ponczem kawowym
ETAP 4
Kolejno nakładamy na siebie:
• Biszkopt orzechowy,
• połowa kajmaku,
• krakersy,
ETAP 5
W dalszej kolejności :
• połowa masy,
• delicje,
• połowa masy,
• biszkopt orzechowy,
• druga połowa kajmaku (po nałożeniu wykonujemy ozdobne wzorki na nim).
LauraLaura
Pobitegarybarbary