Sposób przygotowania:
Kora orzechowa toffi
Bakalie oprószyć mąką z proszkiem. Białka ubić na sztywno, później dodawać powoli cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu delikatnie wmieszać bakalie. Ciasto podzielić na 2 części i piec po 30 min każdą w temp.170 st. Żółtka roztrzepać,dodać mąkę, budynie rozpuścić w wodzie, dodać do żółtek. Sok z brzoskwiń (potrzebne są 2 pełne szklanki inaczej budyń będzie zbyt gęsty, jeżeli soku jest za mało dolewamy odpowiednią ilość wody) zagotować, dodać masę z żółtkami i ugotować budyń energicznie mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Kawę zalać wrzątkiem (ok. pół szkl.), ostudzić, dodać wódkę i wymieszać. Przełożenie: ciasto 1/3 masy delicje (spody delicji należy polewać kawą) 1/3 masy ciasto 1/3 masy brzoskwinie (pokrojone w kostkę lub plastry) galaretka (rozpuszczona w 3 i 1/2 szkl. wody) Ciasto włożyć do lodówki na min. 12 godz.
misia53
esterka22