marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Orzechowe kruche roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Te kruche ciasteczka są dobre nie tylko na święta lecz i do popołudniowej kawki lub herbatki.Zamiast orzechów można czasem dodać płatki migdałów lub masę makową.

Orzechowe kruche roladki

Składniki:

Orzechowe kruche roladki

 

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag.mąki pszennej,
  • 15 dag.margaryny,
  • 15 dag.cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany.
  • Nadzienie:
  • 20 dag.posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
  • jajko,
  • 10 dag.cukru.

Sposób przygotowania:

Orzechowe kruche roladki
Wszystkie składniki na ciasto posiekać ostrym nożem, wyrobić i zagnieść. Zapakować i schłodzić w lodówce na 30 min.. W tym czasie przygotować nadzienie, tzn. rozbić orzechy ze skorupek i posiekać, a następnie wymieszać z cukrem i jajkiem w miseczce. Nałożyć nadzienie na ciasto, zwinąć w roladę i schłodzić do ok. godziny. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, a ciasto po wyjęciu pokroić w plastry, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na 15 min. Po upieczeniu wyjąć i zsunąć z blachy ciastka, a następnie jeść.