cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Orzechowe ule z advocatem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe czeskie ciasteczka ule o smaku orzechowym z nadzieniem advocatowym na kruchym spodzie - proste i efektowne!

Orzechowe ule z advocatem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Orzechowe ule z advocatem

Na spód (kruche ciasto)

Na ule

Nadzienie

  • 40 ml advocata
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru
  • 40 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Orzechowe ule z advocatem

Spody z kruchego ciasta

Orzechowe ule z advocatem

Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, posiekane masło i jajka. Zagniatamy na kruche ciasto. Wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 3 mm, wykrawamy foremką do ula (lub kieliszkiem, który ma średnicę taką jak foremka).

Układamy na blasze i pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.

Masa orzechowa - lepienie uli

Orzechy mielimy razem z cukrem, dodajemy białko i wyrabiamy na masę. Gotową masę wkładać do foremki w kształcie ula, odkładać na talerz. Odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy i nadziewany przygotowanym wcześniej nadzieniem advocatowym, dodajemy podstawki z kruchych krążków. Ponownie schładzamy w lodówce.

Ule najlepiej smakują kolejnego dnia.

Przygotowanie nadzienia uli

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysto, dodajemy żółtko, miksujemy, następnie powoli dodajemy advocat.