Sposób przygotowania:
Orzechowiec w kruchym cieścieprzygotowanie

Ciasto:
Masło siekamy razem z mąką i dwoma żółtkami, cukrem i zimną wodą.
Szybko wyrabiamy rękoma, dzielimy na 2 części.
Obie części wkładamy osobno do woreczków i jedną wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, drugą wkładamy do zamrażalki.
Przygotowujemy mus orzechowy.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż długo, aż zbieleją i zwiększą swoją objętość- około 10-13 minut.
masa

Do utartych żółtek dodajemy zmielone orzechy i już ręcznie delikatnie mieszamy, aż masa się połączy.
Delikatnie dodajemy białka i mieszamy dalej.
przygotowanie ciasta i pieczenie

Ciasto z lodówki wałkujemy cieniutko na wielkość blachy.
przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy widelca dziurkujemy
Na ciasto delikatnie przekładamy masę orzechową- wyrównujemy górę.
Na masę bezpośrednio, ale w miarę równomiernie ścieramy ciasto z zamrażalki.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 stopni.
Sprawdzamy patyczkiem i pilnujemy, ciasto przypalone jest nie smaczne.
Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach przez minimum 20 minut.
Potem możemy jeszcze postać cukrem pudrem.