reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 637]

Orzechowiec w kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ten przepis to jeden z najstarszych i widnieje tuz obok publikowanego wcześniej "Ambasadora" Nie jest trudny, trzeba tylko postępować w/g przepisu, a najtrudniejsze w nim jest rozwałkowanie ciasta na spód.

Orzechowiec w kruchym cieście

Składniki:

Orzechowiec w kruchym cieście

 

  • Kruche ciasto:

 

 

 

  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

 

 

 

 

  • Mus orzechowy

 

 

  • 1,5 szklanki cukru pudru

 

  • 8 jaj

Sposób przygotowania:

Orzechowiec w kruchym cieście

przygotowanie

Orzechowiec w kruchym cieście
połowe ciasta przeznaczona na wierzch najlepiej włożyć do zamrażalki

Ciasto:

Masło siekamy razem z mąką i dwoma żółtkami, cukrem i zimną wodą.

Szybko wyrabiamy rękoma, dzielimy na 2 części.

Obie części wkładamy osobno do woreczków i jedną wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, drugą wkładamy do zamrażalki.

Przygotowujemy mus orzechowy.

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż długo, aż zbieleją i zwiększą swoją objętość- około 10-13 minut.

masa

Orzechowiec w kruchym cieście
po ubiciu żółtek już odstawiamy robot i dalej pracujemy szpatułką

Do utartych żółtek dodajemy zmielone orzechy i już ręcznie delikatnie mieszamy, aż masa się połączy.

Delikatnie dodajemy białka i mieszamy dalej.

przygotowanie ciasta i pieczenie

Orzechowiec w kruchym cieście
Ciasto z tych suchych, bez mas, bez większej roboty, ale smakuje wszystkim i wszystkim orzechożercom polecam:)

Ciasto z lodówki wałkujemy cieniutko na wielkość blachy.
przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy widelca dziurkujemy

Na ciasto delikatnie przekładamy masę orzechową- wyrównujemy górę.

Na masę bezpośrednio, ale w miarę równomiernie ścieramy ciasto z zamrażalki.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 stopni.

Sprawdzamy patyczkiem i pilnujemy, ciasto przypalone jest nie smaczne.

Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach przez minimum 20 minut.

Potem możemy jeszcze postać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto orzechy