aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Smaczny orzechowiec z kawą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczny orzechowiec z kawą- wyśmienite, pracochłonne ciasto z dobrą masą kawową, kruchymi i orzechowymi blatami!

Smaczny orzechowiec z kawą

Składniki:

Smaczny orzechowiec z kawą

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 40 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • Cukier waniliowy
  • Ciasto orzechowe:
  • 9 białek
  • 33 dag cukru
  • 37 dag mielonych orzechów włoskich
  • Masa:
  • 9 żółtek
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 szkl mleka
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 margaryna

Sposób przygotowania:

Smaczny orzechowiec z kawą
Ciasto: Z maki pszennej, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i upiec trzy cienkie placki do 10 minut każdy. Temperatura 180 stopni.

Ciasto orzechowe: Pianę ubić wraz z cukrem. Wsypać mielone orzechy i upiec dwa placki do 25 minut każdy, foremka 25/36. W temperaturze 180 stopni.

Masa: Większą część mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozpuszczamy kawę, mąkę i żółtka, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy krem. Studzimy i łączymy z utartą margaryną.

Przełożenie: Ciasto orzechowe- masa-ciasto- masa- ciasto- masa- ciasto- masa- ciasto orzechowe- masa- potrzepać kakao.