Sposób przygotowania:
Tarta żurawinowo orzechowa
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolita masę. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy, wykładamy foremkę do tarty i pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Następnie wyjmujemy i czekamy aż przestygnie.
Nadzienie:
Wszystkie składnik nadzienia, poza żurawiną, wkładamy do blendera i miksujemy na dość gładką masę. Cząstki orzechów mogą być wyczuwalne. Do masy dodajemy żurawinę i próbujemy ją połączyć z resztą składników. Jak masa będzie bardzo gęsta, że trudno będzie ją rozprowadzić na cieście, to dodajemy odrobinę wody lub syropu.
Wkładamy ciasto z rozprowadzonym nadzieniem na 30 min do piekarnika (180 stopni C). Czekamy aż ostygnie, bo wtedy będzie bardziej zwarte i chrupiące no i unikniemy „poparzeń łasuchów”.
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolita masę. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy, wykładamy foremkę do tarty i pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Następnie wyjmujemy i czekamy aż przestygnie.
Nadzienie:
Wszystkie składnik nadzienia, poza żurawiną, wkładamy do blendera i miksujemy na dość gładką masę. Cząstki orzechów mogą być wyczuwalne. Do masy dodajemy żurawinę i próbujemy ją połączyć z resztą składników. Jak masa będzie bardzo gęsta, że trudno będzie ją rozprowadzić na cieście, to dodajemy odrobinę wody lub syropu.
Wkładamy ciasto z rozprowadzonym nadzieniem na 30 min do piekarnika (180 stopni C). Czekamy aż ostygnie, bo wtedy będzie bardziej zwarte i chrupiące no i unikniemy „poparzeń łasuchów”.