Sposób przygotowania:
Orzechowiec z rodzynkami w czekoladzie
Rodzynki zalać rumem i odstawić na conajmniej 2 godziny. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ,wsypujemy cukier , dodajemy po jednym żółtku , dokładnie ubijamy. Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski ,mieszamy. Porcjami dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy na koniec wlewamy olej . Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ,wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 * C na ok 25-30 min. biszkopt orzechowy: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy miód , w małej misce mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli do masy jajecznej. Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 * przez 30 min. Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem , w niewielkiej misce rozmieszać pół szklanki mleka , budyń i mąkę ,wlać do gotującego mleka , mieszać aż zgęstnieje . Odstawić do ostygnięcia .Masło ubić do białości dodawać porcjami ostudzony budyń. ciasto: Połowę ciemnego biszkoptu posmarować połową masy, ułożyć ciasto orzechowe , posmarować reszta masy, przykryć drugą częścią biszkoptu kakaowego. odstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać lekko odciśnięte rodzynki i śmietankę. Wylać na ciasto , Włożyć do lodówki na kilka godzin.