Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Włoski orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Włoski orzechowiec to zawijaniec mocno nadziany orzechami włoskimi i masłem orzechowym. Nadzienie orzechowe zawinięte w waniliowe ciasto. Pychota!

Włoski orzechowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Włoski orzechowiec

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1-1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (po 125 g)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Włoski orzechowiec

Nadzienie

Orzechy włoskie należy grubo posiekać. Następnie dodać cukier, jajko, wodę i wymieszać. Na końcu dodać masło orzechowe i wymieszać.

Z powstałego nadzienia odłożyć 2 łyżki, a pozostałą część podzielić na 2 równe części.

Ciasto

Zmieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Do miski dodać miękkie masło i zmiksować razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Następnie dodać jajko oraz serki homogenizowane. Na końcu dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Masę wyjąć z miski na stolnicę podsypaną mąką i zagniatać do uzyskania sprężystego ciasta.

Podzielić na dwie równe części.

Wykonanie zawijańców

Każdą część rozwałkować na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Następnie na ciasto wyłożyć połowę nadzienia i rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.

Zwinąć w rulon, a końce zawinąć pod spód. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta.

Oba zawijańce przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego zawijańca posmarować odłożonym nadzieniem orzechowym ( 1 łyżka nadzienia na jednego zawijańca).

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min.

Rada

Przy wykonywaniu ciasta wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę tj. temperaturę pokojową. Inaczej masa się zważy.

Włoski orzechowiec
Zawijaniec orzechowy pokrojony w plastry
Włoski orzechowiec
Z podanego przepisu wychodzą dwa zawijańce

Tagi:

ciasto orzechy