Sposób przygotowania:
Włoski orzechowiecNadzienie
Orzechy włoskie należy grubo posiekać. Następnie dodać cukier, jajko, wodę i wymieszać. Na końcu dodać masło orzechowe i wymieszać.
Z powstałego nadzienia odłożyć 2 łyżki, a pozostałą część podzielić na 2 równe części.
Ciasto
Zmieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Do miski dodać miękkie masło i zmiksować razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodać jajko oraz serki homogenizowane. Na końcu dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Masę wyjąć z miski na stolnicę podsypaną mąką i zagniatać do uzyskania sprężystego ciasta.
Podzielić na dwie równe części.
Wykonanie zawijańców
Każdą część rozwałkować na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Następnie na ciasto wyłożyć połowę nadzienia i rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.
Zwinąć w rulon, a końce zawinąć pod spód. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Oba zawijańce przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego zawijańca posmarować odłożonym nadzieniem orzechowym ( 1 łyżka nadzienia na jednego zawijańca).
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min.
Rada
Przy wykonywaniu ciasta wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę tj. temperaturę pokojową. Inaczej masa się zważy.