Sposób przygotowania:
Orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowymETAP 1:
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier.
ETAP 2:
Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (21x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 35min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
ETAP 3:
Jajka roztrzepać z mąką dodając trochę twarogu, żeby mieszanka nie była bardzo gęsta. Do garnka włożyć masło i rozpuścić z cukrem oraz kajmakiem. Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze.
ETAP 4:
Jeszcze gorącą masą przełożyć ciasto orzechowe.
Zanim warstwa na wierzchu zastygnie można zrobić wzorki. U mnie to była folia bąbelkowa, którą wcisnęłam w masę i zdjęłam po całkowitym wystudzeniu. Oprószyłam kakao. Smacznego
ulkae@wp.pl