Sposób przygotowania:
Orzechowiec z jabłkamiETAP 1:
Jabłka obrać, pokroić w większą kostkę i wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny( zostawić 1 łyżeczkę soku z cytryny).
Masło stopić i przestudzić.
ETAP 2:
W miseczce wymieszać całe jajka ze śmietaną.
ETAP 3:
W większej misce na sucho wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami do wymieszanych suchych składników dodać wszystkie płynne składniki i przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
Kiedy ciasto jest już połączone dodać jabłka i delikatnie połączyć je z ciastem.
ETAP 5:
Formę ( 33 cm na 22 cm)wysmarować masłem, dno i boki wysypać posiekanymi orzechami, następnie wyłożyć do niej ciasto, piec w temp. 170st około 40 minut po upieczeniu ciasto wystudzić.
Lukier :
Cukier puder utrzeć do białości z sokiem który zostawiliśmy z wyciskania cytryny i z niewielką ilością wody.
Przygotowanym lukrem polać wystudzone ciasto po wierzchu posypać krokantem orzechowym i odstawić do zastygnięcia lukru.