SUPERPRZEPIS

Orzechowiec z jabłkami

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Orzechowiec z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Ciasto jest bardzo smaczne i śmiało możemy je postawić na świątecznym stole, przygotowanie ciasta też jest bardzo proste i nie wymaga użycia miksera.

Składniki:

Orzechowiec z jabłkami

ciasto:

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • woda

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z jabłkami

ETAP 1:

Orzechowiec z jabłkami
Jabłka po pokrojeniu wymieszać z sokiem cytrynowym.

Jabłka obrać, pokroić w większą kostkę i wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny( zostawić 1 łyżeczkę soku z cytryny).

Masło stopić i przestudzić.

ETAP 2:

Orzechowiec z jabłkami
Jajka i śmietanę wymieszać przy użyciu trzepaczki.

W miseczce wymieszać całe jajka ze śmietaną.

ETAP 3:

Orzechowiec z jabłkami
Suche składniki połączyć z mokrymi składnikami.

W większej misce na sucho wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami do wymieszanych suchych składników dodać wszystkie płynne składniki i przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Orzechowiec z jabłkami
Jabłka dodać już do wymieszanego ciasta.

Kiedy ciasto jest już połączone dodać jabłka i delikatnie połączyć je z ciastem.

ETAP 5:

Orzechowiec z jabłkami

Formę ( 33 cm na 22 cm)wysmarować masłem, dno i boki wysypać posiekanymi orzechami, następnie wyłożyć do niej ciasto, piec w temp. 170st około 40 minut po upieczeniu ciasto wystudzić.

Lukier :

Cukier puder utrzeć do białości z sokiem który zostawiliśmy z wyciskania cytryny i z niewielką ilością wody.


Przygotowanym lukrem polać wystudzone ciasto po wierzchu posypać krokantem orzechowym i odstawić do zastygnięcia lukru.