WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2147]

Orzechowiec z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto kruche z bezą, dżemem i orzechami włoskimi, przełożone masą kajmakowa. Szybkie do zrobienia i smaczne.

Orzechowiec z kajmakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Orzechowiec z kajmakiem

 

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z kajmakiem

ETAP 1:

Mąkę, cukier waniliowy, cukier puder i sodę wsypać do miski. Dodać śmietanę, pokrojoną margarynę i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i rozwałkować.

2 równe formy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Każdy placek posmarować dżemem. Białka ubić na sztywną pianę. Podzielić je na pół. Każdy placek posmarować białkiem. Posypać wierzch orzechami włoskimi podzielonymi na ćwiartki.

Placki piec ok. 20-35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Puszki z masą kajmakowa włożyć na kilkanaście minut do gorącej wody a następnie rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim.

Ciasto wstawić do lodówki.

Orzechowiec z kajmakiem
Zagniecione ciasto kruche uformowane w kulę