kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 573]

Orzechowiec na kakaowym biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na orzechowca na kakaowym biszkopcie. Masa orzechowa na serku mascarpone i śmietance, kakaowy biszkopt i mamy pyszne ciasto. Polecam.

Orzechowiec na kakaowym biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowiec na kakaowym biszkopcie

Na biszkopt :

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki z czubkiem kakao
  • 8 łyżek z lekkim czubkiem mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Na krem :

  • 300 gram mascarpone
  • 400 gram śmietanki 30 %
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 100 gram mielonych orzechów włoskich

Na poncz :

  • 8 łyżek wody
  • 1 łyżeczka z czubkiem cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Ponadto :

Sposób przygotowania:

Orzechowiec na kakaowym biszkopcie
Dzień wcześniej robimy biszkopt : jajka, oba cukry i wodę miksujemy. Do ubitej masy dodajemy kakao i miksujemy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na końcu wlewamy olej i miksujemy. Masę przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni orzez 25 - 30 minut.

Następnego dnia przygotowujemy krem : schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy.

Na końcu wsypujemy mielone orzechy, miksujemy. Biszkopt nasączamy ine wykładamy krem orzechowy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Orzechowiec na kakaowym biszkopcie
Jajka, cukry i wodę miksujemy na puszystą masę.
Orzechowiec na kakaowym biszkopcie
Do ciasta dodajemy kakao, później mąkę i proszek do pieczenia
Orzechowiec na kakaowym biszkopcie
Do serka mascarpone dodajemy ubitæ śmietankę.
Orzechowiec na kakaowym biszkopcie
Wsypujemy orzechy mielone i miksujemy do połączenia