reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Orzechowiec z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj pyszna babka orzechowa z jabłkami. Napisałam babka, choć u mnie w formie keksowej, ale to od Was zależy w czym ją upieczecie- w zwykłej dużej tortownicy też można:)

Orzechowiec z jabłkami

Składniki:

Orzechowiec z jabłkami

 

  • składniki na 2 większe keksówki

 

  • 7 jaj M

 

  • 220 g cukru

 

  • 1/2 szklanki oleju

 

  • 1/2 szklanki wody

 

 

 

 

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z jabłkami

przygotowanie

Orzechowiec z jabłkami
orzechy siekamy w zależności od upodobań na mniejsze lub większe kawałki

Ciasto przygotowujemy tak samo jak biszkopty, ale zaczynamy od przygotowania jabłek i orzechów.

Orzechy siekamy drobno, ale bez przesady.

Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych.

Owoce kroimy w kosteczkę.

przygotowania ciasta

Orzechowiec z jabłkami
ciasto jest bardzo delikatne dlatego tą część jego przygotowania robimy już ręcznie

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, potem dodajemy stopniowo cukier i ubijamy przez chwilkę aż się rozpuści i dodajemy po jednym żółtku.

Na tym etapie kończymy ucieranie mikserem i dalej już działamy ręcznie.

Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę manną, olej i wodę- delikatnie mieszamy.

przygotownie c.d

Orzechowiec z jabłkami
Duży wpływ na to mają jabłka- odmiana i wielkość kawałków, dlatego szukamy owoców mało soczystych i twardawych.

Na końcu dodajemy jabłka i orzechy. Możemy dodać też łyżeczkę cynamonu.

pieczenie

Orzechowiec z jabłkami
upieczone ciasto wyciagamy z blachy żeby mogło odparować

Gotową masę przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia .

Ciasto nie wyrasta wysoko, ale zostawmy 2 cm od góry blaszki

Pieczemy w 170 stopniach przez 50-55 minut.

Upieczone lekko studzimy i wyciągamy z formy- studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego:)