Sposób przygotowania:
Orzechowiec z jabłkamiprzygotowanie
Ciasto przygotowujemy tak samo jak biszkopty, ale zaczynamy od przygotowania jabłek i orzechów.
Orzechy siekamy drobno, ale bez przesady.
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
Owoce kroimy w kosteczkę.
przygotowania ciasta
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, potem dodajemy stopniowo cukier i ubijamy przez chwilkę aż się rozpuści i dodajemy po jednym żółtku.
Na tym etapie kończymy ucieranie mikserem i dalej już działamy ręcznie.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę manną, olej i wodę- delikatnie mieszamy.
przygotownie c.d
Na końcu dodajemy jabłka i orzechy. Możemy dodać też łyżeczkę cynamonu.
pieczenie
Gotową masę przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia .
Ciasto nie wyrasta wysoko, ale zostawmy 2 cm od góry blaszki
Pieczemy w 170 stopniach przez 50-55 minut.
Upieczone lekko studzimy i wyciągamy z formy- studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
SylaUla
reanja
teraz też smakują najlepiej:)