Sposób przygotowania:
Tort "leśny mech"Przygotowanie ciasta:
Odmrozić szpinak. Lekko go odcisnąć. Zblendować na jednolity mus.
Jajka o temperaturze pokojowej ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę.
Następnie wlewać powoli olej,sok z cytryny oraz mus ze szpinaku. Miksować na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy średnicy 24 cm.
Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 min do momentu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przekrojenie ciasta:
Po ostygnięciu ciasto przekrawamy na 2 równe krążki.
Wierzchni krążek ciasta wybieramy za pomocą łyżeczki i przekładamy do miski.
Przygotowanie galaretki:
W 3/4 szkl. gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Do miski przekładamy konfiturę jagodową i mieszamy z tężejącą galaretką.
Na całym krążku ciasta szpinakowego wykładamy galaretkę z konfiturą.
Wkładamy do lodówki na ok 1/2 godziny by dobrze stężała galaretka.
Przygotowanie kremu:
Krem waniliowy miksujemy z zimnym mlekiem według przepisu na opakowaniu.
Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę na cieście.
Etap końcowy:
Na kremie waniliowym układamy pokruszone ciasto z wierzchołka upieczonego ciasta które odłożyliśmy do miski.
Ciasto dekorujemy według własnego pomysłu.
Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.