Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 453]

Tort "leśny mech"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tym roku upiekłam sobie na urodziny tort" leśny mech" przełożony konfiturą jagodową oraz kremem waniliowym. Wszyscy się nim zajadali i nikt nie wyczuł w cieście smaku szpinaku. Ciasto wyszło pyszne.

Tort "leśny mech" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort "leśny mech"

na ciasto:

na galaretkę:

  • 1 słoiczek konfitury jagodowej
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

na krem:

  • 1 op. gotowego kremu waniliowego do tortów
  • zimne mleko

Sposób przygotowania:

Tort "leśny mech"

Przygotowanie ciasta:

Tort "leśny mech"
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z tortownicy i studzimy

Odmrozić szpinak. Lekko go odcisnąć. Zblendować na jednolity mus.

Jajka o temperaturze pokojowej ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę.

Następnie wlewać powoli olej,sok z cytryny oraz mus ze szpinaku. Miksować na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gotowe ciasto przelać do tortownicy średnicy 24 cm.

Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 min do momentu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Przekrojenie ciasta:

Tort "leśny mech"
Po upieczeniu przekrawamy ciasto na 2 równe krążki

Po ostygnięciu ciasto przekrawamy na 2 równe krążki.

Wierzchni krążek ciasta wybieramy za pomocą łyżeczki i przekładamy do miski.

Przygotowanie galaretki:

Tort "leśny mech"
Na krążku z ciasta szpinakowego wykładamy tężejącą galaretkę z konfiturą jagodową

W 3/4 szkl. gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Do miski przekładamy konfiturę jagodową i mieszamy z tężejącą galaretką.

Na całym krążku ciasta szpinakowego wykładamy galaretkę z konfiturą.

Wkładamy do lodówki na ok 1/2 godziny by dobrze stężała galaretka.

Przygotowanie kremu:

Krem waniliowy miksujemy z zimnym mlekiem według przepisu na opakowaniu.
Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę na cieście.

Etap końcowy:

Tort "leśny mech"
Na kremie waniliowym układamy pokruszone ciasto szpinakowe

Na kremie waniliowym układamy pokruszone ciasto z wierzchołka upieczonego ciasta które odłożyliśmy do miski.
Ciasto dekorujemy według własnego pomysłu.
Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Tagi:

deser tort