madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Rolada z musem z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna biszkoptowa rolada z masą śmietanową z dodatkiem ajerkoniaku i środkiem z rabarbarowego musu. Polana cieniutkimi nitkami czekolady.

Rolada z musem z rabarbaru

Składniki:

Rolada z musem z rabarbaru

Biszkopt

Masa

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml ajerkoniaku

Mus

  • 40 dag rabarbaru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

 

  • 1/2 czekolady

Sposób przygotowania:

Rolada z musem z rabarbaru

ETAP 1:

Rolada z musem z rabarbaru
Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier po łyżce. Dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy. Wlewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 35 minut. Po wyjęciu zwijamy roladę i pozostawiamy do wystudzenia.

ETAP 2:

Rolada z musem z rabarbaru
Rabarbar smażymy na małym ogniu z cukrem

Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Smażymy na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki i będzie tworzył dość gęsty mus. Pozostawiamy do wystudzenia.

ETAP 3:

Rolada z musem z rabarbaru
Do ubitej śmietany kremówki dodajemy ajerkoniak

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru następnie mieszamy z ajerkoniakiem i żelatyną rozpuszczoną w trochę wody.

ETAP 4:

Rolada z musem z rabarbaru
Ukladany krem śmietanowy i mus na biszkopcie

Biszkopt smarujemy kremem, trochę pozostawiamy na wierzch. Przy boku, który będzie zwijany układamy mus z rabarbaru.

ETAP 5:

Rolada z musem z rabarbaru
Wierzch polewamy cienkimi nitkami czekolady

Smarujemy wierzch pozostałym kremem i polewamy rozpuszczoną czekoladą.