Sposób przygotowania:
Orzechówka 4
Mąkę posiekaj ostrym nożem z margaryną. Dodaj wszystkie żółtka ( te ugotowane i surowe ). Wbij 1 całe jajko i wsyp cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrób rękami na jednolitą masę. Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wyłóż do natłuszczonej, prostokątnej blachy. W ciasto powciskaj połówki orzechów. Ciasto piecz ok 30 min. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Masa: Ubij jajka z cukrem w misce ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą. Zestaw do ostygnięcia. Masło utrzyj i dodaj do ubitych wcześniej jajek z cukrem. Wymieszaj. Wlej odrobinę kawy z spirytusem. Przygotuj mieszankę mocnej kawy z spirytusem i skrop nią ostudzony placek. Posmaruj z obu stron masą kawową i obłóż waflami.