Sposób przygotowania:
Orzechowo-makowe rurki z kremem mascarponeETAP 1:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połową mielonych orzechów i makiem. Posiekać z masłem, dodać żółtko, puree z dyni, aromat i cukier puder, szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 2:
Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i foremką wyciąć krążki.
ETAP 3:
Zawinąć na foremki do rurek, zlepić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 4:
Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią, posypać resztą mielonych orzechów.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
ETAP 5:
Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder.
Do ubitej śmietany dodać stopniowo ser mascarpone, otartą skórkę z pomarańczy i na wolnych obrotach dalej ubijać aż masy się połączą.
ETAP 6:
Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy cukierniczej i napełnić zimne rurki.
Krem ozdobić posypką czekoladową.
Smacznego.