Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Orzechowo- marchewkowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, pachnące orzechami i marchewką. Idealne dla dzieci. Coś szybkiego, gdy przyjdą goście. Smaczne- znikają w mgnieniu oka.

Orzechowo- marchewkowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowo- marchewkowe muffinki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jaja

Sposób przygotowania:

Orzechowo- marchewkowe muffinki
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy olej, sok wyciśnięty z pomarańczy i mleko, mieszamy. Następnie składniki sypkie łączymy z płynnymi, szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i posiekane drobno orzechy. Porcje ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem możemy sprawdzić patyczkiem, czy muffinki się dopiekły w środku.
Orzechowo- marchewkowe muffinki
Sypkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce.
Orzechowo- marchewkowe muffinki
Płynne składniki łączymy ze sobą w drugiej misce.
Orzechowo- marchewkowe muffinki
Łączymy ze sobą składniki płynne i sypkie.
Orzechowo- marchewkowe muffinki
Na koniec dodajemy startą marchewkę i posiekane orzechy.