Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Marchewkowe muffinki z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Muffinki to prosty i szybki sposób na pyszne co nieco do kawy lub herbaty.

Marchewkowe muffinki z żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewkowe muffinki z żurawiną

 

  • 25 dag mąki tortowej
  • 1 szkl tartej marchewki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 jajko
  • 1 szkl mleka
  • 1/3 szkl oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szkl żurawiny
  • 1/2 szkl posiekanych migdałów

 

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe muffinki z żurawiną
Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wlać mleko, oliwę, jajko, zmiksować, dodać utartą na tarce marchewkę, wymieszać. Następnie do płynnych składników wsypać składniki suche, wymieszać, pod koniec wsypać żurawinę i delikatnie wmieszać. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych do 3/4 wysokości, posypać posiekanymi migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Marchewkowe muffinki z żurawiną
Do mokrych składników dodać suche produkty i delikatnie wymieszać.
Marchewkowe muffinki z żurawiną
Pod koniec wsypać żurawinę, wymieszać. Ciasto nie powinno być bardzo gładkie.
Marchewkowe muffinki z żurawiną
Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych i posypać posiekanymi migdałami.