Sposób przygotowania:
Orzechowo-miodowe ciasteczka francuskie
Jak pisałam w poprzednim przepisie, opakowanie cista francuskiego dziele na 35 kostek 18 z jednym nadzieniem i 17 z nadzieniem orzechowym. Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Prażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy miód. Czekamy aż miód nieco zmieni kolor, następnie dodajemy 3 łyżki śmietanki słodkiej. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Masa musi troszkę ostygnąć, stanie się ona dosyć twarda, dlatego ciasto francuskie nie może być dodatkowo rozwałkowane, ponieważ będzie za cienkie i się porozdziera. Ostudzona masę układamy na kwadraciki cista francuskiego. Z tej ilości wyjdzie 17 ciasteczek. Smarujemy wierzch ciastek rozkłóconym jajkiem, aby nabrały złotego koloru. Pieczemy na blasze wyłożonej folią aluminiową albo pergaminem, w 180 stopniach przez ok 15 minut. Smacznego!