Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Orzechowy keks z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po ostudzenia ciasto można posypać cukrem pudrem.

Orzechowy keks z białek

Składniki:

Orzechowy keks z białek

 

  • 7-8 białek
  • 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag łuskanych orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Orzechowy keks z białek
Z białek ubić pianę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i wałkiem ucierać 10 minut. Po zużyciu cukru, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i dolewać po troszku roztopioną i ostudzoną margarynę. Na końcu dodać posiekane drobno orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać, wlać do fory wysmarowanej tłuszczem i piec
w piekarniku około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Tagi:

keks ciasto