suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Orzechowy rarytas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam pyszne ciasto z orzechami na deser.

Orzechowy rarytas

Składniki:

Orzechowy rarytas

 

  • 3/4 szklanki mąki;
  • 1/2 paczki margaryny;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 6 jaj;
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich;
  • tabliczka gorzkiej czekolady;
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;
  • aromat arakowy;
  • tłuszcz i bułka tatra do formy;
  • gotowa polewa cytrynowa 1 opakowanie.

Sposób przygotowania:

Orzechowy rarytas
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pienistą masę, stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie do mąki dodajemy masę z margaryny, cukru i jaj i wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy aromat arakowy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok 1 godzinę w tem 180oC. Po ostudzeniu lukrujemy ciasto gotową polewą.

Tagi:

czekolada