slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tort orzechowy bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy i pełen orzechów tort który można przygotować bardzo szybko i prosto. Jedynym minusem jest to, że ciasto musi odstać swój czas zanim będzie gotowe.

Tort orzechowy bez pieczenia

Składniki:

Tort orzechowy bez pieczenia

 

  • paczka okrągłych biszkoptów (180g)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g masła
  • 1 szkl mleka
  • 1,5 szkl mielonych orzechów arachidowych
  • 1/2 szkl cukru
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • łyżka kruszonych orzechów do posypania
  • tortownica o śred. 26 cm

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy bez pieczenia
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy zmielone orzechy, mieszamy. Zmniejszamy gaz i gotujemy masę orzechową aż zgęstnieje ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.

Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy aby wystygła.Miękkie masło ucieramy na puch.Następnie do masła dodajemy mascarpone i ucieramy razem. Do masy maślanej dodajemy porcjami masę orzechową i miksujemy razem do połączenia się obu mas.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Na tym układamy 1 warstwę biszkoptów.Na biszkopty wykładamy połowę masy, wyrównujemy. Na masę układamy 2 warstwę ciastek a na nie kolejną warstwę kremu.Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z przestudzoną roztopioną czekoladą. Mieszamy razem do połączenia się składników. Masę czekoladową wykładamy na wierzch tortu, wyrównujemy i posypujemy orzechami.

Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie biszkopty zrobią się miękkie i ciasto będzie gotowe.

Przechowujemy ciasto w lodówce. 

Tagi:

tort ciasto