Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo orzechowy
W misce ubij białka z cukrem po czym dodaj żółtka i płynne masło, mąkę, kakao i orzechy przesiej przez sito i stopniowo dodawaj do piany jajowej, całość delikatnie połącz. Gotowe ciasto piecz w 180stop przez 30min. Kiedy ciasto się piecze przejdź do przygotowania pierwszej masy.
W gorącej kąpieli wodnej rozpuść mleczną i deserową czekoladę, ciepłe masło rozetrzyj w misce i stopniowo dodawaj do niego upłynnioną czekoladę, całość dopraw alkoholem, jeżeli powstała masa jest za rzadka odstaw ją na chwilę żeby stężała. W miedzy czasie przygotuj czekoladowy ganach.
W misce umieść pokruszoną czekoladę i zalej ją gorącą śmietanką, mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści po czym dodaj orzechy, gotowy krem odstaw do związania. Upieczony biszkopt przekrój i nasącz likierem, między dwoma biszkoptami umieść czekoladowe ganach i dociśnij a wierzch tortu pokryj masą czekoladowo maślaną i udekoruj wedle uznania.
W gorącej kąpieli wodnej rozpuść mleczną i deserową czekoladę, ciepłe masło rozetrzyj w misce i stopniowo dodawaj do niego upłynnioną czekoladę, całość dopraw alkoholem, jeżeli powstała masa jest za rzadka odstaw ją na chwilę żeby stężała. W miedzy czasie przygotuj czekoladowy ganach.
W misce umieść pokruszoną czekoladę i zalej ją gorącą śmietanką, mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści po czym dodaj orzechy, gotowy krem odstaw do związania. Upieczony biszkopt przekrój i nasącz likierem, między dwoma biszkoptami umieść czekoladowe ganach i dociśnij a wierzch tortu pokryj masą czekoladowo maślaną i udekoruj wedle uznania.