Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tort czekoladowo orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tort orzechowy z dużą ilością czekolady a na dodatek w jesiennej stylistyce. Któż mógł by się oprzeć.

Tort czekoladowo orzechowy

Składniki:

Tort czekoladowo orzechowy

Biszkopt

Krem czekoladowy

  • 200g masła
  • 100g czekolady deserowej
  • 50g czekolady mlecznej
  • likier orzechowy

Gzekoladowe ganach

  • 100g czekolady deserowej
  • 100ml śmietanki
  • 50g mielonych orzechów

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo orzechowy
W misce ubij białka z cukrem po czym dodaj żółtka i płynne masło, mąkę, kakao i orzechy przesiej przez sito i stopniowo dodawaj do piany jajowej, całość delikatnie połącz. Gotowe ciasto piecz w 180stop przez 30min. Kiedy ciasto się piecze przejdź do przygotowania pierwszej masy.

W gorącej kąpieli wodnej rozpuść mleczną i deserową czekoladę, ciepłe masło rozetrzyj w misce i stopniowo dodawaj do niego upłynnioną czekoladę, całość dopraw alkoholem, jeżeli powstała masa jest za rzadka odstaw ją na chwilę żeby stężała. W miedzy czasie przygotuj czekoladowy ganach.

W misce umieść pokruszoną czekoladę i zalej ją gorącą śmietanką, mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści po czym dodaj orzechy, gotowy krem odstaw do związania. Upieczony biszkopt przekrój i nasącz likierem, między dwoma biszkoptami umieść czekoladowe ganach i dociśnij a wierzch tortu pokryj masą czekoladowo maślaną i udekoruj wedle uznania.