bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Kruche ciasto z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i szybkie do zrobienia ciasto, po upieczeniu nie trzeba już przekładać. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto z orzechami

Składniki:

Kruche ciasto z orzechami

Ciasto kruche:

Masa orzechowa:

  • 8 jajek
  • 20 dkg cukru pudru
  • 30 dkg orzechów mielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z orzechami
Ciasto kruche: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy, dzielimy na połowę. 

Masa orzechowa: żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, proszek do pieczenia i na koniec ubite białka, wszystko razem mieszamy. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i dajemy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na cieście rozsmarowujemy orzechy i na wierzch rozwałkowany drugi placek. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50-60 minut.

Jak ciasto wystygnie to możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.