VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Kruchy orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kruche ciasto przełożone orzechową masą, dodatkiem malin i kajmaku. Dopełnieniem jest warstwa ubitej śmietanki. Dominującym smakiem w cieście są orzechy i maliny. Całość tworzy rewelacyjną i spójną całość.

Kruchy orzechowiec

Składniki:

Kruchy orzechowiec

 

  • Kruche ciasto:
  • 3,5 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 50 ml oleju
  • 4 żółtka
  • Krem orzechowy:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury
  • 5 łyżek kajmaku
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kruchy orzechowiec
Kruche ciasto:

Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą (zagniatamy na gładką masę). Dzielimy na dwa kawałki. Każdym wykładamy wysmarowaną blaszkę o wymiarze 24x29 cm. Pieczemy pojedyńczo w 180*C przez 20 minut.

Krem orzechowy:

Pierwszym etapem jest zmielenie orzechów w drobny pył. Mleko zagotowujemy i przelewamy do orzechów. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Stopniowo dokładamy po łyżce masy orzechowej.

Złożenie ciasta:

W foremce pozostawiamy jeden płat kruchego ciasta. Następnie rozsmarowujemy malinową frużelinę. Kolejno wykładamy orzechowy krem. Przykrywamy masę drugim plackiem kruchego ciasta. Kajmak (w temperaturze pokojowej) mieszamy rózgą i rozsmarowujemy na cieście.

Wierzch dekorujemy ubitą śmietanką z cukrem pudrem.