Sposób przygotowania:
Sernik bez spodu pieczony z gruszkamiETAP 1:
Składniki o temperaturze pokojowej.
Cukier, jajka, aromat waniliowy, sok z cytryny mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości na kogel-mogel z 3 minuty.
ETAP 2:
Do jajek dodać twaróg śmietankowy (nie trzeba tego twarogu mielić), budyń, kaszkę manną śmietanę, jogurt i mikserem połączyć składniki na najwyższych obrotach ale nie za długo na dość gęstą masę serową.
ETAP 3:
Forma 18x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć masę serową i wygładzić łyżką wierzch ciasta.
ETAP 4:
Mocno dojrzałe gruszki opłukać, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazdko nasienne, pokroić w plastry, w misce wymieszać delikatnie z cynamonem i mąką ziemniaczaną (mąka wchłonie sok i gruszki nie zapadną się w sernik.
ETAP 5:
Na serniku poukładać plastry gruszek z cynamonem i obsypanych mąką ziemniaczaną.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C piec z 10 minut, sernik dobrze w formie wystudzić.
ETAP 7:
Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć 3/4 galaretki wylać na sernik, na galaretce ułożyć ciastka francuskie choinki z cukrem, każdą choinkę łyżka polać galaretką, zostawić do stężenia w chłodnym miejscu.