ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik pieczony bez spodu z do datkiem gruszek w cynamonie, i z galaretką z choinkami z ciasta francuskiego jest po prostu obłędny.

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami

 

  • jajka 6 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
  • sok z cytryny 1/2 sztuki,
  • twaróg śmietankowy 1 kg,
  • śmietana 18% 200 gram,
  • jogurt gęsty 380 gram,
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie,
  • kaszka manna 3 łyżki

 

 

  • galaretka malinowa 1 opakowanie,
  • ciastka francuskie choinki z cukrem 1 opakowanie 450 gram

Sposób przygotowania:

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami

ETAP 1:

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami,galaretką
Jajka muszą być mocno utarte na kogel mogel.

Składniki o temperaturze pokojowej.

Cukier, jajka, aromat waniliowy, sok z cytryny mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości na kogel-mogel z 3 minuty.

ETAP 2:

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami,galaretką
Twaróg śmietankowy jest miękki, wilgotny i nie wymaga mielenia.

Do jajek dodać twaróg śmietankowy (nie trzeba tego twarogu mielić), budyń, kaszkę manną śmietanę, jogurt i mikserem połączyć składniki na najwyższych obrotach ale nie za długo na dość gęstą masę serową.

ETAP 3:

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami,galaretką
Masa serowa powinna być gęsta nie za rzadka.

Forma 18x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć masę serową i wygładzić łyżką wierzch ciasta.

ETAP 4:

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami,galaretką

Mocno dojrzałe gruszki opłukać, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazdko nasienne, pokroić w plastry, w misce wymieszać delikatnie z cynamonem i mąką ziemniaczaną (mąka wchłonie sok i gruszki nie zapadną się w sernik.

ETAP 5:

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami,galaretką

Na serniku poukładać plastry gruszek z cynamonem i obsypanych mąką ziemniaczaną.

ETAP 6:

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami,galaretką

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C piec z 10 minut, sernik dobrze w formie wystudzić.

ETAP 7:

Sernik bez spodu pieczony z gruszkami,galaretką

Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć 3/4 galaretki wylać na sernik, na galaretce ułożyć ciastka francuskie choinki z cukrem, każdą choinkę łyżka polać galaretką, zostawić do stężenia w chłodnym miejscu.