Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzechowy posmak masy i rozpływające się w ustach kawałki czekolady idealnie komponują się się z kremem toffi i solonymi orzeszkami, które znajdują się na wierzchu ciasta. Całość jest naprawdę przepyszna i baardzo kusi swoim aromatem.

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą

Składniki:

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą

U mnie forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm:

  • 100 g masła/margaryny
  • 100 g masła orzechowego
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 50g czekolady

Wierzch:

  • 3-4 łyżki masy krówkowej/toffi
  • orzeszki solone

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą

Czekolada:

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą
Można użyć czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej.

Czekoladę należy posiekać na mniejsze kawałki.

Masa:

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki należy łaćzyć w podanej kolejności.

Miękkie masło lub margarynę należy zmiksować z cukrem i kolejno utrzeć z jajkami, aromatem waniliowym oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Na końcu całość połączyć z mlekiem i następnie wmieszać do masy czekoladę.

Pieczenie:

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczeni.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 33-35 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Wierzch:

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą
Solone orzeszki w toffi lub masa krówkowa to taka kropka nad "i".

Wierzch ostudzonego ciasta posmarować masą krówkową/toffi oraz obsypać posiekanymi solonymi orzeszkami.