aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kruchy ze śmietaną i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kruche ciasto ze śmietaną i orzechami. Uwielbiam takie ciasta i polecam je każdemu smakoszowi. Warto!

Kruchy ze śmietaną i orzechami

Składniki:

Kruchy ze śmietaną i orzechami

 

  • Ciasto:
  • 3,5 szkl mąki
  • 4 żółtka
  • 50 ml oleju
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • Krem z orzechów:
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 12 dag cukru pudru
  • Alkohol do smaku
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 margaryna
  • Masa:
  • 5 łyżek Nutelli
  • 10 dag masła
  • Śmietanka:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki
  • ¾ szkl wrzątku

Sposób przygotowania:

Kruchy ze śmietaną i orzechami
Ciasto:

Z białek ubijamy pianę z pozostałych składników zagniatamy ciasto na stolnicy i dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 25/36. Na jedno ciasto dajemy pianę. Oba pieczemy na rumiano w 180 stopniach do 20 minut.

Masa:

Nutellę miksujemy z masłem. Krem z orzechów: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim wcześniej zmielone orzechy włoskie. Margarynę ucieramy i miksujemy z orzechami, cukrem pudrem i alkoholem do smaku.

Śmietanka:

Śmietanę chłodzimy, po czym ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną we wrzątku.

Przełożenie: Ciasto z bezą- krem z orzechów- ciasto- nutella- śmietanka- dekoracja