Orzeszki włoskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis dostałam od cioci, która zaskoczyła mnie smakiem i wyglądem tych orzeszków, od tamtej pory robię je często dla domowników. Odpowiednio przechowywanie nie tracą długo swojej świeżości.

Orzeszki włoskie

Składniki:

Orzeszki włoskie

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki włoskie
Mąkę siekam z masłem, wsypuję zmielone orzechy włoskie i cukier puder. Wyrabiam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuje i wycinam z niego małe kółka. Wylepiam nimi foremki do orzeszków. Piekę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180stop. C, aż się zarumienią. Odstawiam od przestudzenia. W tym czasie przygotowuję masę orzechową : masło ucieram z cukrem pudrem i wciąż ucierając dodaję resztę składników (żółtko, spirytus i kakao.) Masą wypełniam upieczone ciateczka i łącze je po dwa tak, aby otrzymać orzecha włoskiego.