Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Orzeszki - ciasteczka z PRL-u

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pamiętacie ten przysmak z dawnych lat? Do dziś takie orzeszki smakują rewelacyjnie. Ciastka można przygotować na patelni, w specjalnym urządzeniu lub po schłodzeniu - w foremkach.

Orzeszki - ciasteczka z PRL-u

Składniki:

Orzeszki - ciasteczka z PRL-u

Ciasto:

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • olej do natłuszczenia patelni/foremek

Sposób przygotowania:

Orzeszki - ciasteczka z PRL-u
Skorupki z ciasta:

Masło należy rozpuścić i ostudzić. Następnie wszystkie składniki dokładnie zagnieć i podzielić na kuleczki o średnicy 1 cm.

Patelnię rozgrzać i przed pierwszym smażeniem posmarować odrobiną oleju. W zagłębieniach umieścić kulki z ciasta, patelnię zamknąć i dociskając odczekać 30-60 sekund - aż ciasteczka będą lekko zarumienione.

Krem:

Masło roztopić i wymieszać z cukrem, wodą i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać (stopniowo, energicznie mieszając) mleko w proszku. Na końcu całość połączyć z posiekanymi orzechami i odczekać do zgęstnienia kremu.

Puste połówki orzeszków napełnić nadzieniem i złożyć.